Gjennom alle år har jeg alltid hørt at folk tror det er luksus å være tannlege. De fleste tror at tannleger tjener fett og er helt sjef. Man kan gjøre arbeid i munnen til folk uten at de ser resultatet og litt senere i resepsjonen: “kaching!!”. En av mine beste venner Joakim er da en tannlege som jobber på flere tannklinikker i Follo regionen. Han jobber også som tannlege på Vinterbro Tannlegesenter der han jobber 1 dag i uken. Han forteller meg at han angrer noe forferdelig på at han ble tannlege. Han sier at det er utrolig store mengder av stress i hverdagen hans.

Fantastisk tannlege arbeid
Isolasjon og reparasjon av ekstremt dypt hull av Jokaim

For eksempel fra første minutt, må man sørge for at alt ustyr – og det er vanvittig mange små ting – er fylt opp i skuffene og er tilgjengelige. Dette er fordi tannlegesekretærer er ikke alltdig til å stole på. I Joakim sitt tilfelle er det utrolig slitsomt. Fordi i en av klinikkene der han jobber meste parten av arbeidsuken er sekretæren hans er ikke helt med. Joakim må forteller hver bidige dag hva hun skal gjøre og hvordan ting skal gjøres. Etter liksom 3-4 år har ikke sekretæren fått med seg at hun må gjøre ting selvstendig uten å bli fortalt og hennes oppgave er liksom å gjøre alt smooth og effektivt for tannelgen. Joakim forteller at sekretæren er som et barn og trenger barnepass hvert minutt av arbeidsdagen. For hver oppgave hun blir tildelt, må hun spørre tannlegen og andre ørten spørsmpål rundt oppgaven.

Alt dette gjør at Joakim ikke klarer å fokusere på det kiliniske håndarbeidet. For en stund tilbake, da Joakim skulle lage en krone til en pasient, måtte han ut på lageret 3 ganger bare fordi ingen utstyr var lagt frem tilgjengelig for han. Alt dette legger ogås et stort tidspress på han fordi han aldri klarer å bli ferdig i tide med sine pasienter. Dette gjøt at neste pasienter må vente opp til 40 minutter på å komme inn til han.

Joakim er ekstremt bevisst på at hans pasienter alltid skal være superfornøyde men alle disse tingene så føler han seg utslitt. Forleden hadde han en dag med 12 pasienter. Og sånn som han forklarte det så var dette en av de verste dagene i hans liv. Tilfeldigvis var det veldig vanskelige pasienter hele dagen. Han snakket om at det fins mennesker som ikke klarer å gape opp og blir fort sliten i kjeven etter allerede 10 minutter. Og den dagen hadde han visst bare slike pasienter. Joakim forteller at han blir utrolig frustrert når folk har store forventninger når de ikke klarer å gjøre det mest åpenbare og basale. Behandling av slike pasienter er veldig belastende på fysikken og psyken til tannlegen. Fordi tannlegen må da slite med å komme til og se. Og til slutt fortelle pasienten at arbeidet ble utført tilfredsstillende til tross for at det ikke er sant.

Det verste av alt er at slike pasienter har som regel store problemer med slitne tygge muskler grunnet tannskjøring og gnissing. Ofte har slike pasienter svært sensitive tenner og veldig lav toleranse for ubehag. Joakim forteller meg at han holder lange samtaler med slike pasienter for å fortelle dem at han tar mange forbehold om behandlingen disse pasientene trenger. Fordi han mener at når gjør minste endring på tennene til denne gruppen pasienter, vil dere tannskjæring og gnissing bli mye verre med påfølgende smerter og ubehag over hele hodet og alle tenner. Og da er det selvfølgelig tannlegen som får skylda for alt dette.

I tillegg er det med penger noe som får Joakim til å dra seg i håret. For det er alltdi et mareritt å ta penger for det flotte arbeidet han gjør. Folk flest anser arbeid utført på tennene som ubetydelige og kanskje ikke så viktig fordi man ikke ser resultatet umiddelbart. Og da er det ekstremt vanskelig å ta betalt 3 000 kr for 1 times arbeid fordi folk blir sutrete og misfornøyde. Joakim har villet lenge at sekretæren som tar betalingen men hun nekter å gjøre det av samme grunner.

Så det fysiske ved å være tannlege er helt grusom. Joakim må til kiropraktor og masasje for å holden nakken og skulderne fritt for smerter. Så det å være tannlege er ikke bare bare. Man trenger å være veldig planmessig, omsorgsfull, kjapp, skånsom, kommunikativ og mye mer. Man trenger å kunne psykologi, økonomi, ledelse i tillegg til å være figernem og teknisk anlagt. Joakim mener at det å være tannlege er det mest allsidige yrket som fins. Man må kunne lese kroppspråk, veilede sekretærer og pasienter. Alt dette er selvfølgelig viktig om man vil være en god og ikke middelmådig tannlege. Joakim sier til meg at en god tannlege aldri slutter å lære og bli bedre. Det tar aldri slutt selv etter 40 års erfaring.

Hvordan er det å være tannlege?